Toistakymmentä kylää innostui kyläsuunnitelmien tekoon

31.01.2013

http://www.nurmijarvenuutiset.fi/artikkeli/219090-toistakymmenta-kylaa-innostui-kylasuunnitelmien-tekoon

23.1.2013

kylasuunnitelma-info_2013.jpg

Kyläsuunnitelman laatimisesta keskiviikkona järjestetty tilaisuus keräsi yli 70 osallistujaa kunnanviraston valtuustosaliin. Tilaisuuden innostamana lähes 15 nurmijärveläistä kylää ilmoitti halukkuutensa kyläsuunnitelman laatimiseen. Info-tilaisuuden järjesti Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry. yhdessä Nurmijärven kunnan kanssa.

Projektipäällikkö Evita Reitti Eteläisen maaseudun osaajat EMO ry:stä kertoi, että kyläsuunnitelma on asukkaiden laatima kirjallinen dokumentti siitä, millainen tulevaisuus omalle kylälle halutaan ja millaisin keinoin siihen päästään.

Tavoitteena on tuottaa kylien toiminnalliset kehittämissuunnitelmat asukaslähtöisesti. Emo ry:n rooli kyläsuunnitelmien laadinnan ohjaajana ja asukkaiden rooli ovat keskeisiä. Kunta tarjoaa puitteet ja materiaalitukea.

Myös kunnan asiantuntijoita on tulevissa työpajoissa mukana kylien työryhmien taustatukena ja vastaamassa esille nouseviin erilaisiin kysymyksiin.

– Suunnitelma toimii kehittämistyökaluna ja on kyläläisten yhteinen tahtotila. Kyläsuunnitelma ja sen laatiminen aktivoivat kyläläisiä kehittämään kyläänsä. Lisäksi asukaslähtöisessä suunnittelussa suunnitteluprosessi itsessään lisää kylän yhteisöllisyyttä ja sosiaalista pääomaa sekä vahvistaa kylien imagoa, Reitti kertoo.

Mukana kyläläisiä ja asiantuntijoita

Nurmijärven kyläsuunnitelmat tehdään asukkaiden ja asiantuntijatahojen yhteistyönä.

Kukin kylä tulee kokoamaan työryhmän, joka työstää oman kylän suunnitelmaa kaikille kylille yhteisissä ohjatuissa työpajoissa.

Ensimmäinen työpaja pidetään kunnanviraston valtuustosalissa torstaina 14.2. Seuraavat työpajat ovat torstaina 14.3. sekä keskiviikkona 15.5. Lisäksi kussakin mukana olevassa kylässä järjestetään kyläilta, jossa kyläläiset saavat kommentoida suunnitelmaa ennen sen valmistumista.

Suunnitelmat valmistuvat kevään 2013 aikana.

Tiedoksi kunnan toimialoille ja päättäjille

Tilaisuudessa keskusteltiin myös, miten suunnitelmia on tarkoitus kunnassa käyttää.

Suunnitelmien sisältö ja niiden hyödyntäminen jatkossa selkeytyvät niiden laadinnan aikana.

Kyläsuunnitelmat laaditaan laaja-alaista käyttöä varten, erityisesti kyläläisten omaa toimintaa varten.

Kun suunnitelmat valmistuvat, ne on tarkoitus saattaa kunnassa luottamushenkilöelimille ja toimialoille tiedoksi. Kunnanhallitus ja valtuusto voivat siinä yhteydessä tarvittaessa ohjeistaa, miten niitä käytetään hyväksi kunnan toimintaa koskevassa päätöksenteossa.

Kunnan toiminnan ja päätöksenteon käytäntöihin ei ole tulossa muutoksia. Kylien maankäytön suunnittelu tapahtuu jatkossakin osayleiskaavoituksen yhteydessä.

ONKO LEPPÄLAMPI NURMIJÄRVEN PARAS KYLÄ ASUA VUONNA 2030?

Leppälammen kylän ja sen lähialueiden asukkaat, yhdistykset ja yritykset kutsutaan keskustelemaan Leppälammen kehittämisestä palvelemaan entistä paremmin siellä asuvia, toimivia ja työtätekeviä.

– Ideoidaan yhdessä millaiseksi haluamme kyläyhteisömme tulevaisuudessa kehittyvän ja miten lähdemme tuota tavoitetta toteuttamaan. Saavu siis sinäkin nuorisoseuran talon kahvioon keskustelemaan, kahvittelun kera, omista toiveistasi ja ideoistasi kylän kehittämiseen.

Tavoitteena on saada Nurmijärven maaseutualueiden kylille, myös Leppälammelle, asukaslähtöiset kyläsuunnitelmat niiden kehittämiseksi eläviksi ja toimiviksi kyläyhteisöiksi, kutsuvat illan järjestäjät Korven Urheilijat ja Röykän-Leppälammen Nuorisoseura.

Keskustelutilaisuus Leppälammen nuorisoseuran talon kahviossa 29.01.2013 klo 18 alkaen.

16.11.2014Äänikuningatar ei politikoi/Nurmijärven Uutiset 16.11.2014
11.11.2014Persoonallinen some-kampanja tuotti tulosta/Kotimaa24
11.08.2014Valokuvaus on Pia Jaakkolalle hetkien ikuistamista/Nurmijärven uutiset 11.8.2014
30.04.2014Hallinto-oikeus hylkäsi valituksen Uotilan louhoksesta
23.11.2013Nalle ja kettu muistuttivat lasten oikeuksista
25.04.2013Vuoden nurmijärveläiseksi äänestetty Rengas-Ukko on pyörällä päästään
18.03.2013Vuoden nurmijärveläisen äänestys käynnistyi vilkkaana
18.03.2013Rengas-ukko ehdolla Vuoden Nurmijärveläinen-äänestyksessä
31.01.2013Toistakymmentä kylää innostui kyläsuunnitelmien tekoon
31.01.2013NCC haluaa edelleen maa-aineksia Uotilasta

Siirry arkistoon »